ABRSM ile İl Sağlık Müdürlüğü Bir Araya Geldi

Üsküdar Üniversitesi Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ABRSM), hedeflerini anlatmak, anne-bebek ruh sağlığı alanında yapılabilecekleri paylaşmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü ile bir araya geldi. Anne ve Bebek Ruh Sağlığı kapsamında “Sağlıklı Anneler, Sağlıklı Bebekler ve Sağlıklı Nesiller” temalı toplantı gerçekleşti.

Toplantıya İl Sağlık Müdürlüğünden Eğitim ve Tescil Birimi Şube Müdürü Davut Köseoğlu, Eğitim ve Tescil Birim Koordinatörü Mukaddes Miral, Hasta Okulu İl Koordinatörü Işıl Baydoğa, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığından Öznur Sarıahmetoğlu ve Arzu Akdemir ile Üsküdar Üniversitesi ABRSM Yönetim Kurulu Üyelerinden ABRSM Müdürü Prof. Dr. Nazan Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin ve Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan katıldı.

Dünyada Her 5 Kadından Biri Gebelik veya Doğumla İlişkili Ruhsal Bozukluk Yaşıyor

“Sağlıklı Anneler, Sağlıklı Bebekler ve Sağlıklı Nesiller” temalı toplantıda, dünyada her 5 kadından 1’inin gebelik ya da doğumla ilişkili bir ruhsal bozukluk yaşadığı, her 10 kadından 7’sinin anlaşılamayacağı veya eleştirileceği endişesiyle sıkıntılarını saklaması ya da sağlık hizmetlerine ulaşamaması gibi nedenlerle tedavisiz kaldığı konuşuldu.

Depresyon Anneliğin En Sık Görülen Komplikasyonu

Toplantının bir başka gündem maddesi, anneliğin en sık ve en önemli komplikasyonlarından olan depresyon masaya yatırıldı. Depresyona bağlı intiharın, doğumdan sonraki haftalarda en sık anne ölümü nedenlerinden olduğu, son 20 yıl içinde gerçekleşen anne intiharlarının çoğunun önlenilebilir anne ölümleri olduğu vurgulandı.

Annenin tedavi edilmeyen ruhsal hastalıklarının tüm ailenin refahını etkilediği, sosyal ilişkilerde, bebekle bağ kurmada, beslenme ve bakımda, bebek beyin gelişiminde ve çocuklarda uzun vadede duygusal-davranışsal sorunlar ortaya çıkardığı gibi önemli başlıklar paylaşıldı. Toplantıda, toplum nezdinde öncelikle hastaneler ve gebe okullarında farkındalık, durum tespiti ve girişimsel olarak yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.