Doğuma Hazırlıkta Annelere Öneriler

 

DOĞUMA HAZIRLIKTA ANNELERE ÖNERİLER

 

Doğum, bir kadının en özel ve en doğal sürecidir. Bir anne için mucizevî olan bu süreçte gebe kalındığının öğrenilmesinden itibaren güzel anılar biriktirilmeye başlanır. Planlı bir gebelikse çoktan doktor kontrollerinizi yaptırmış, gerekli takviyeleri almış ve hayat düzenlemelerinize başlamışsınızdır. Ancak, planlı bir gebelik değilse ve yaptığınız bir test sonucu gebe olduğunuzu öğrendiyseniz doğuma hazırlık sürecinde dikkat etmeniz gereken oldukça önemli detaylar da olacaktır.

Öncelikle, ilk doktor randevunuzu en yakın zamanda planlamanız gerekir. Bunun için dikkatli bir araştırma yapıp size en uygun hastane ve doktoru seçmek önem taşımaktadır. Önceden aldığınız bilgiler doğrultusunda belirlediğiniz bir tercihiniz varsa veya düzenli bir şekilde takibinizi yapan bir kadın doğum uzmanınız varsa şanslısınız demektir. Türkiye’de maalesef kadın doğum uzmanına gidiş düzenliliği sağlanamamakta ve bilinçli olunmayan bu konuda negatif durumların yaşanması hem kadınların yeni bir döneme uyum sağlamasını hem de gebelikte ortaya çıkabilecek olumsuzlukların erken tanılanmasını zorlaştırmaktadır.

Gebe kaldığınızda hatta belki daha öncesinden doğuma hazırlık sürecinin hangi hastanelerde, hangi koşullarda gerçekleştirildiğini araştırmak önemlidir. Hastane ve sigorta şirketlerinin sunduğu paketler, doğumunuzu, maddi olarak sizi sarsmayacak şekilde planlamanıza olanak sağlayabilir. Bununla birlikte son dönemde yoğun talep gören yurt dışı doğumlarını araştırmak isteyebilirsiniz. Bütün bu araştırma süreci neticesinde hangi hastanede hangi doktorla çalışacağınızı belirledikten sonra yavaş yavaş hazırlıklarınıza başlamanız gerekmektedir.

Doktor ve hastane seçiminizin akabinde gideceğiniz ilk kontrolle birlikte yeni hayatınız tam anlamıyla başlamış olacak. 9 ay 10 günlük bu serüvende hazırlığınızı kolaylaştırmak için mutlaka bir Anne-Bebek Günlüğü oluşturun. Hem doktorunuza soracağınız soruları ve cevaplarını bu günlüğe not edebilir, hem de bebeğinizle ilgili ilk duygularınızı, anılarınızı yazabilirsiniz. Ultrason fotoğraflarını da bu günlüğe yapıştırabilir, kendiniz ve bebeğiniz için harika bir anı yaratmaya başlayabilirsiniz.

Gebelikle ilgili vücudunuzda olacak değişiklikleri bilmek ve hazırlıklı olmak önemlidir. Duygu dalgalanmalarına, vücut denge değişikliklerine, uyku hallerine hazırlıklı olun. Hormonal değişiklikleriniz sizi anne olmaya hazırlarken gündelik hayattaki hızınızı biraz yavaşlatacaktır. Doktorunuzun önerdiği düzende sağlıklı ve dengeli beslenmeyi atlamamanız çok önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve önerilen egzersizler bebeğinize sağlıklı bir şekilde kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın artık tek değilsiniz dolayısıyla bebeğinizle birlikte size de iyi gelecek bir hayat düzeni oluşturmanız gerekecek.

Gebelik haftalarınız ilerledikçe ve kendinizi sürece alışmış hissettikçe gebelik döneminin en keyifli anlarını yaşamaya başlayabilirsiniz. Önceliğiniz, bir doğum çantası hazırlamak olabilir. Hastanede bakım alacağınızı düşündüğünüzde sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan her şeyin bu çantada ve yanınızda olması sizi güvende hissettirecektir. Tabi doğumun başlamasının verdiği panikle çantayı evde unutmazsanız J. Akabinde bebek odası alışverişlerinin de liste haline getirilmesi ve planlı bir şekilde tamamlanması hem yorulmanızı önleyecek hem de eksiksiz bir oda hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Doğuma hazırlık sürecinde anneler bazen kendilerini yalnız hissedebilirler. Eşlerinin de ne yapacağını bilememesi ve süreci yönetememek anne adaylarını kaygılandırabilir. Dolayısıyla, doğuma hazırlık sürecinde ‘Doğuma Hazırlık Eğitimleri’ne katılmak, aynı kaygıları yaşayan anne adaylarının birbirleri ile yapacakları paylaşımlar yalnız olmadıklarını hissettirecektir. Mümkünse ve eğer eşinizi ikna edebiliyorsanız bu eğitimlere katılırken çiftli eğitimleri tercih etmeniz sizi daha çok motive edecektir. Unutmayın ki bebek her ikinize de ait ve zorlu anlarda eşinizin size vereceği destek oldukça önemli. Bu eğitimlerde baba adaylarının da hem gebelik hem doğum hem de bebek bakımı konusunda bilgilenmesi, özgüvenlerini geliştireceği gibi aslında kendi varlıklarının anne ve bebek için ne kadar büyük bir önem taşıdığını fark etmelerini sağlayacak. Doğuma hazırlık eğitimleri ile var olan doğum korkunuzu yenebilir, aklınıza takılan soruların detaylarını bulabilir ve sürecinizi keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bilgilendikçe kadın olmanın ne kadar büyük bir güç olduğunu fark ederek kendinizle gurur duymaya başlayabilirsiniz.

Gebelik sürecinde anneler, kendisini anlayacak, koşulsuz destekleyecek ve yüksek beklentiler içinde olmayacak bir abla, kız kardeş ya da anne desteğine ihtiyaç duyarlar. Eğer sizinle her anınızı paylaşmaya çalışacak bir motivasyon kaynağınız yoksa doulalar (doğum koçu) bu desteği en iyi şekilde verebilecek, sizlere bu süreçte iyi bir yol arkadaşı olacaklardır. Doulanız aklınıza takılan bütün sorular hakkında sizi bilgilendirecek ve gerektiği yerde de ruhsal dayanağınız olacaktır. Zaman zaman bazı hastanelerin sunduğu bu imkanlar eğer sizin doğum yapacağınız hastanede yoksa, sosyal medya aracılığı ile ulaşabileceğiniz çok donanımlı doulalar ve doğum eğitimleri mevcuttur. Takip edeceğiniz hesapların içeriklerinin doğru ve gerçek olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinin başından sonuna yararlanabileceğiniz bilgiler sunan önerebileceğimiz sosyal paylaşım hesaplarından Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Merkezi (@annebebekuskudar), Anne Ruh Sağlığı Farkındalık (@anne_ruh_sagligi_farkindalik), ücretsiz eğitim platformu Gri Cevher (@gricevher), Anne Bebek Kulübü (@annebebekkulubu) sizin için faydalı olacaktır. Sizler de faydalı olduğunu düşündüğünüz sayfaları yararlanmasını istediğiniz anne adayları ile paylaşabilirsiniz.

Doktorunuzla konuştuğunuzda, doğuma hazırlık eğitimlerine katıldığınızda, doula desteği aldığınızda ya da çeşitli kaynaklardan bilgi edinmeye başladığınızda gebelik sürecinde nefes ve beden egzersizlerinin önemini de keşfedeceksiniz. Nefes ve beden egzersizleri anne adayının hem mental hem de beden sağlığına oldukça faydalıdır. Dolayısıyla kendinizi doğuma hazırlamak amacıyla eğitimlerde öğrendiğiniz nefes ve beden egzersizlerini doktorunuza danışarak yapmaya başlayabilirsiniz. Kendinizi ve bebeğinizi yormadan…

Doğum süreci, yıllarca etraflarından dinledikleri sancılı doğum hikâyeleri yüzünden anne adaylarını korkutabilir ve kaygılandırabilir. Türkiye’de sezaryen doğum, zorunlu haller dışında tamamen korku ve kaygıdan dolayı yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Ancak bilinçlendikçe normal doğumun ne kadar mucizevi ve doğal olduğunu görecek, bebeğe ve annenin bedenine kattıklarına inanamayacak ve bu sürecin unutulmaz olması için elinizden geleni yapacaksınız. Doğru kaynaklardan okuyarak ya da bu konuların uzmanlarına danışarak aklınızdaki sorulara cevap buldukça karnınızdaki bebeğinizle oluşturduğunuz bağ daha da kuvvetlenecektir. Kitap okumak, gerekli ve faydalı sosyal medya hesaplarını takip etmek, doğum eğitimlerine katılmak ve bir doula desteği almak gebeliğin başından sonuna kadar sizi güvende hissettirecektir. Unutmayın, bilgi güçtür.

Bu güzel ve unutulmaz sürece, değişen hormonların da etkisiyle zaman zaman kaygılar, korkular eşlik edebilir. Bu çok normaldir.  Çevrenizden alacağınız sosyal destek çok kritik bir öneme sahiptir. Ancak kaygı ve korkularınız çok şiddetliyse, halsizlik ve sürekli uyuma arzunuz varsa, gündelik yaşamdan keyif almamaya başladıysanız ve bu biraz uzun sürüyorsa, bebeğinize ya da kendinize dair zarar verici düşüncelere sahip olmaya başladıysanız dikkatli olmak gerekir. Duygularınızı önce en yakınınızla, sonra doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda bir psikolojik destek sürecine ihtiyaç duyabilirsiniz çünkü bu bir gebelik depresyonu olabilir. Gebelik depresyonu, birçok kadının yaşadığı olağan bir durumdur.  Yani yalnız değilsiniz... Ancak, bu durumun çözümsüz olmadığını da biliyoruz. Doğru tanı ve uygun tedavi (sadece psikoterapi ya da zaman zaman ilaç desteği) ile bu keyifli sürecin gebelik depresyonunun esiri olmayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Böyle bir süreçte ilaç kullanımının olumsuzlukları sizi endişelendirebilir. Ancak, doktor kontrolünde ilaç kullanarak bebeğiniz ile bağ kurmanıza engel olan gebelik depresyonunu aşmak, ilaç kullanmadan geçireceğiniz üzüntülü ve zor günlerden çok daha etkili ve önemlidir. Zaten hiçbir hekim, size ve bebeğinize zarar verebilme ihtimali olan en ufak bir adımı, siz isteseniz bile atmayacaktır.

Son olarak doğuma hazırlık sürecinin son günlerinde, doğumun yaklaştığına dair bir sinyal olarak anneye çok yüksek bir enerji gelebilir. Bütün evi temizleyip doğuma gittim diyen annelerle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Ancak bu enerji aslında doğanın kadınlara, doğum esnasında kullanması için sunduğu bir başka mucizedir. Dolayısıyla hamilelik döneminde vücudunuzu iyi tanımalı ve bu güzel enerjiyi bebeğinize kavuşmak için doğum odasında kullanmalısınız.

Herkese bebeğine sağlıkla kavuşacağı günler dileriz…

 

Uzm. Psikolog Ecem Öztuna Sarı