4. Trimester’den Bildiriyorum: Doğum Sonrası Sosyal Destek Önemli!

 

 

4. TRİMESTER’DEN BİLDİRİYORUM: DOĞUM SONRASI SOSYAL DESTEK ÖNEMLİ!

Dokuz ay 10 günlük (40 hafta) gebelik süresinin üç ayrı dönemde ele alındığını bilenler vardır. Ancak, kısa bir hatırlatma yapmakta yarar görüyorum. Her bir üç aylık dönem “trimester” olarak adlandırılır. Birinci trimester;  1. ile 13.haftalar arasındaki dönemi, ikinci trimester 14. ile 26.haftalar arasındaki dönemi, üçüncü trimester ise 27. ile 40.haftalar arasındaki dönemi kapsamaktadır.  Bu, içinde yaşadığınız sosyal ve kültürel bağlamın da etkilisiyle doğum sonrası ile ilgili birtakım beklentiler ve hedefler geliştirmek için uygun bir süredir. Hayaller kurulmuş, nasıl bir anne olunacağının kararı çoktan verilmiştir! Gerçekleştirilecek idealler vardır!

 

Tadaa! Merhaba 4. Trimester…

4. trimester, bebeğinizi doğurduktan hemen sonraki 3 aylık dönemi temsil etmektedir. Bu dönem de en az ilk 3 trimester kadar önemlidir. Çünkü, bebeğiniz artık ana rahminin dışında derin keşifler deryasındadır; siz ise taze bir anne olarak yeni hayatınıza uyum sağlamaya çalışmaktasınızdır. Bu yeni düzen hem fiziksel hem de duygusal pek çok yeniliği beraberinde getirir. İşte 4. trimester, tüm bu değişimlere uyumlanma çabalarının gerçekleştirildiği, çevrede bulunan yakın uzak herkesin desteğinin çok değerli olduğu dönemdir.

Varlığın ritmi başlangıçlarla anlam kazanır. Her birimizin yaşam döngüsünde, mevcut düzeninde köklü değişikliklere sebep olan bu belirleyici olaylar, hayatımızda yeni dönemler başlatır. Başka bir şehre taşınmak, iş değişikliği yapmak, evlenmek veya emekli olmak gibi. Anne - baba olmak da bu belirleyici yaşam olaylarının arasındadır ve oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bebeğin doğumu ile birlikte yeni bir rol de doğmuş olur. Annelik… Doğum gibi annelik de kolay olmayan sancılı bir süreçtir.

Bir tarafta idealler ve beklentiler diğer tarafta ise gerçeklik vardır. Bunları yeniden düzenlemek ve işleyen bir sistem kurmak zaman almanın yanında yetersizlik, suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara kapı aralayabilir. Bazen bu duygularla başa çıkılamaz ve depresyon gibi duygudurum bozuklukları yaşanabilir. Ancak unutmayalım, yaşadığınız koşullar size özgü olsa da, aynı duyguları paylaşan pek çok kadın vardır.

 

Peki Neler Yapabiliriz?

 

 

Doğum sonrası duygudurum bozukluklarına karşı en önemli koruyucu etkenlerden biri “sosyal destek”tir. Bununla birlikte alınan desteğin kalitesi de büyük önem taşır. Annelik rolünün yaşanarak öğrenildiği 4. trimesterde alınacak sosyal destek; annenin hem fiziksel hem de psikolojik iyi oluşu için oldukça önemlidir. Bu nedenle, doğum sonrası yolculuğunuz için tavsiyem, doğumdan önce destek sisteminizi kurmak olacaktır. Bu kurgulamayı, doğum öncesinde hazırladığınız hastane çantası gibi düşünebilirsiniz. Tıpkı doğum hazırlıklarının doğumu planlı yaşamanızı sağladığı gibi, doğum sonrası için plan yapmak da sizin için süreci kolaylaştıracaktır.

Doğum sonrası dönem için planlarınızı yaparken size yardımcı olacağını düşündüğüm önerilerimi aşağıda bulabilirsiniz;

  • Gün boyunca çeşitli işlerde size yardımcı olabilecek kişilerin listesini yapın.  
  • Duygusal olarak zorlanacağınız anlarda iletişime geçebileceğiniz ve paylaşımda bulunabileceğiniz, mevcut durumunuzda sizi en iyi anlayabilecek kişilerin listesini yapın. (Bu, yalnızlık duygusuyla başa çıkmanıza ve yaşadığınız sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Unutmayalım, paylaşımın dönüştürücü bir etkisi var.)
  • Diğer annelerle vakit geçirin.
  • Destek alabileceğiniz, bilgi edinebileceğiniz kaynakların listesini yapın ve bazılarını edinerek okuyun.
  • İhtiyaç durumunda iletişime geçebileceğiniz profesyonel destek uzmanı/uzmanlarının listesini yapın.

 

 

4. trimester olarak da anılan doğum sonrası dönem, en az gebelik dönemi kadar önemlidir ve beraberinde güzellikler kadar sorunlar da getirebilir. Güzel haber ise, çoğu zaman bu sorunların çözümü mümkündür!

Lütfen mevcut desteklerimizi kullanmak veya yeni destek sistemleri oluşturmaktan geri durmayalım. 

 

Psikolog Beyza Nur Ekşi